The Cloud Integrator
Home » Actueel » Blog » De technische en functionele uitdagingen van Cloud Computing

De technische en functionele uitdagingen van Cloud Computing

Het internet is een veel gebruikte verzamelnaam om het wereldwijde netwerk, op basis van het IP protocol, van computers te beschrijven. Letterlijk vertaalt betekent Internet: het netwerk der netwerken. De oorsprong van het internet ligt in de jaren ‘60. In die periode bestonden meerdere netwerk principes. IBM had SNA, Digital had DECNET en HP had Distributed System. Deze netwerken waren specifiek voor elk van deze producenten en niet met elkaar te verbinden. Deze private netwerken bleven bestaan totdat het internet de oplossing bood om deze netwerken met elkaar te verbinden. Het publieke internet, vaak vereenvoudigd aangeduid als een wolk, was geboren.

World Wide Web

Doordat onder andere virtualisatietechnieken van de gesloten mainframe systemen beschikbaar werden gemaakt voor de op Intel systemen gebaseerde open systemen, werd een volgende trent in gang gezet. Deze bestond uit het scheiden van de fysieke resources in virtuele resources en het definiëren van een gelaagd architectuur model. Door statische interfaces tussen deze lagen te hanteren, hebben veranderingen in een laag geen invloed in de functionaliteit van het gehele systeem. Op deze manier is het internet geëvolueerd en aangepast aan nieuwe transimissie en switching technologie. Hiermee werd het mogelijk in de applicatie laag gebruikt te gaan maken van HTTP-, HTML- en SSL-protocollen van het World Wide Web.

Cloud Computing

In de afgelopen jaren is de term ‘Cloud Computing’ ontstaan, als logisch vervolg op het Internet. Met Cloud Computing wordt verwezen naar het idee dat vanuit een willekeurige device, bijvoorbeeld een laptop, toepassingen die ergens in het Internet actief zijn, kunnen worden gebruikt. De producenten van deze ‘cloud’ functionaliteit beschikken elk over hun eigen cloud computing enterprise datacenters. De functionele diensten die deze producenten vanuit hun ‘public cloud’ beschikbaar stellen, zijn samen te vatten in:

 • Software als een Service
 • Platform als een Service
 • Infrastructuur als een Service

Kenmerkend voor de huidige fase waarin Cloud Computing zich bevindt is dat elke ‘cloud’ alleen zichzelf kent en niet bewust is van het bestaan van andere ‘clouds’. Hiermee volstaan deze ‘clouds’ goed in de zin van een ‘point solution’. 

Werken in de Cloud

Deze door de producent beschikbaar gestelde ‘point solutions’, te denken valt aan Google Apps en Microsoft Office 365, voldoen uitstekend als op zich staande producten voor generieke kantoorautomatisering functionaliteiten. Wat is de rol Van Caase.com hierin? Wij ontwikkelen en leveren diensten rondom deze ‘cloud’ producten, waarmee wij onze relaties ondersteunen in hun reis ‘From classic to cloud’. Technisch is dit inmiddels mogelijk, alleen moet het ‘gevoel’ nog over in het nieuwe (cloud) werken. Dat is de kracht van Caase.com.

Hybride omgeving

De uitdaging die wij hierbij met elkaar moeten invullen, is om onze relaties te helpen in het gevoel bij Cloud Computing en het nemen van de eerste stap op weg richting Cloud Computing. De eerste stap is veelal om generieke toepassingen te vervangen door Cloud toepassingen, zodat een Hybride omgeving ontstaat. De volgende stap is om daar waar mogelijk specifieke applicaties te gaan vervangen voor functionaliteit uit de cloud. De snelheid waarmee dit gerealiseerd kan worden, hangt dus sterk af van de reguliere vervangingscyclus (lifecycle management) van applicaties bij onze relaties.

Koppelen public cloud diensten

Dat klinkt wellicht logisch en eenvoudig. Wij hebben nog een weg te gaan waarin zowel onze leveranciers, onze klanten én wijzelf moeten gaan ondervinden welke nieuwe vragen en uitdagingen in Cloud Computing we gaan ontdekken. En hoe we deze kunnen oplossen. Eén van die uitdagingen, waar techniek nog geen pasklaar antwoord op heeft, is het koppelen van de diverse ‘public cloud’ diensten. Er wordt al wel gesproken over Business Proces Management als een dienst (BPAAS), maar of dit de oplossing voor alles is?

Han Weghorst

Technology & Development director Caase.com

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Cloud Computing? Graag ga ik met je in gesprek; bel me op: 06-22605898.

Meer weten?

Wat kun je met Cloud Computing? Graag gaan we hierover met je in dialoog tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Adviesgesprek

Vraag Hangout / Lync aan »
Vraag Cloud workshop aan »

T +31(0)88-432 00 00
E sales@caase.com

Volg ons op

Reference cases

  "Zorginstelling Laurens heeft primeur in migratie naar Cloud Computing; 6500 medewerkers over op Google Apps Cloud-platform"

  Peter van der Toorn, CIO - Lees meer »

  "Kennispark Twente bespaart met Google Apps 66% op haar klassieke IT"

  Kees Eijkel, directeur Kennispark Twente - Lees meer »

  "Caase.com migreert en traint 12.000 gebruikers PON in Google Apps"

  , - Lees meer »

  "Google Apps komt met een breed aanbod toepassingen tegemoet aan de behoeften die er binnen onze organisatie zijn voor samenwerking en communicatie"

  Eilko Bronsema, CIO - Lees meer »

  "Caase.com is voor Estro de ideale partner voor het beheer van onze complexe server-omgeving"

  John Posthuma, IT-Manager - Lees meer »

  "Innovatie vormt de kern van de organisatie en met Google Apps zijn we klaar voor de toekomst"

  Gert Jan Oelderik, Algemeen directeur - Lees meer »